Iako nije slubeno registrirana, Udruga darivatelja krvi "Hvala što postojiš" najaktivnija je upska udruga gra?ana. ?lanovi udruge na ?elu s Antunom eravicom svoj su rad usmjerili najplemenitijem cilju - spašavanju ljudskih ivota. Svaka ?etiri mjeseca ?lanovi udruge dolaze darovati krv kako bi spasili nepoznat ivot. Iz akcije u akciju u proteklih više od šest godina broj darivatelja je bio sve ve?i. Prema mišljenju mnogih zasluge za izvanredne rezultate upskih darivatelja pripadaju najviše voditelju udruge Antunu eravici - eri koji je svojom snagom i voljom privukao veliki broj mladih darivatelja, što je dovelo do toga da su upski darivatelji me?u najboljima u Hrvatskoj po postotku stanovnika Op?ine koji daju krv.
Unato? odli?nim rezultatima o kojima se glas pro?uo i izvan granica naše Domovine, ?lanovi udruge nemaju adekvatan tretman u organizaciji Crvenog kria u Dubrovniku. Udruga ima oko 350 ?lanova i organizira tri akcije darivanja krvi godišnje. Po svakoj akciji se odazove oko 140 ?lanova, a skupi se oko 100 doza krvi. Voditelj Antun eravica kroz šest godina koristi vlastita sredstva (automobil, benzin, mobitel), za organizaciju svake akcije, a organizacijama raznih kulturno zabavnih doga?anja udruga nastoji prikupiti sredstva za izradu inovativnog promidbenog materijala plakata, flayera i sl. Dobar dio navedenog su napravili sami darivatelji o vlastitom trošku. Iako imaju daleko najbolje rezultate na podru?ju koje pokriva Crveni kri Dubrovnik (od Pelješca do Prevlake), ?lanovi udruge isti?u da je vodstvo Crvenog kria svim njihovim zahtjevima okretalo le?a, zataškavalo njihov rad i trud pripisuju?i ostvarene rezultate sebi.  Antun eravica naglašava svoju ogor?enost ovakvim odnosom. Naglašava da sa vodstvom Crvenog kria Dubrovnik od samog po?etka vo?enja darivatelja u upi, nije mogao uspostaviti kvalitetnu suradnju. Nakon nekoliko manjih verbalnih sukoba, problem nastaje u rješavanju prava 12 dugogodišnjih (25 doza ene i 30 muškarci) upskih darivatelja na besplatni autobusni prijevoz. Crveni kri Dubrovnik osporava to pravo 12-orici upljana jer ne pripadaju gradu Dubrovniku, što nije slu?aj kad se radi o datim dozama koje se ra?unaju kao doze prikupljene od strane Crvenog kria Dubrovnik. Ovaj je problem riješen u korist upskih darivatelja, ali intervencijom Op?ine upa dubrova?ka, koja pla?a troškove pokaza za ovih 12 upljana. - Ovdje treba naglasiti da Op?ina upa Dubrova?ka godišnje uplati Crvenom kriu Dubrovnik 30000 kn. Od toga oko 20000 kn ide za financiranje ru?aka na akcijama, a za ostalo oni kau da ide za socijalne slu?ajeve i za predavanja prve pomo?i, ali kako nam je svima poznato upsku socijalu financira naša Op?ina, a malo tko se moe sjetiti zadnjeg predavanja iz prve pomo?i odranog u upi - navodi eravica. Kako se pribliavala proljetna akcija darivanja Antun se prije dvadesetak dana za pomo? obratio i samom vrhu Crvenog kria u Zagrebu, plativši sam troškove puta, ali ni tamo nije naišao na razumijevanje. - Laptop koji smo prije par godina dobili u donaciju se pokvario, nemamo novaca za kupiti drugi u koji bi prebacili sve podatke neophodne za organizaciju akcije. Uz to nemam više dovoljno novca da bih financirao troškove organizacije akcije, pa smo bili prisiljeni privremeno odgoditi akciju. Nakon što su obaviješteni o odgodi, prije nekoliko dana telefonski su me kontaktirali iz Crvenog kria, s pitanjem dali sam suglasan da Crveni kri Dubrovnik organizira akciju darivanja krvi u upi, na što sam naravno pozitivno odgovorio jer smatram da je svaka prikupljena doza krvi daleko vanija od svih ovih problema s kojima se susre?emo - rekao je eravica.
Ovakav razvoj situacije izazvao je burne reakcije ?lanova udruge, pa je na Facebook stranici udruge "Hvala što postojiš" istaknuto ogor?enje i ljutnja zbog ovakvog odnosa. Uz komentare u kojima se isti?e podrška Antunu eravici, koji je ovim ?inom izba?en iz organizacije darivanja, veliki broj ?lanova poziva na bojkot današnje akcije. "bojkot! ja bez Antuna ne dam krv", "svi smo mi uz tebe, jer ovo je VELIKA SRAMOTA!!! NE DAMO KRV BEZ ANTUNA ZERAVICE!!!!!!!!!!!!!", "NEMA ZERE,NEMA KRVI!" samo su neki od komentara na Facebooku. U svom statusu objavljenom u nedjelju eravica svima zahvaljuje na potpori i poru?uje " Ljudi moji hvala vam na potpori sad sam ja?i i sigurniji nego ikad!! Ne?emo puzati tamo gdje moemo letjeti !!!!"
{Mosmodule module=fb} KOLUMNE na up?ica portalu
Subota, 27. oujka 2010.
ISPOD KAPICE br.10 - Boško Peri? - FUN H2O - Preko dvadeset godina Nedjelja, 28. oujka 2010. KORIZMENA RAZMATRANJA - Don Robert ?ibari? - Cvjetnica ili nedjelja Muke Gospodnje Ponedjeljak, 29. oujka 2010. PRVO JE "" - Miše Miloslavi? - Mirci na rijeci Srijeda, 31. oujka 2010. GUSTI NA PJATU - Anita Grbi? - Ususret Uskrsu - 2.dio |