|
Ve? tre?u godinu zaredom odgojitelji u dje?jem vrti?u "upa dubrova?ka" preferiraju jednomjese?ne radionice kao oblik stru?ne izobrazbe. "Obnavljanje ve? postoje?ih i stjecanje novih znanja dobivamo u interakciji s djecom, razvijaju?i partnerske odnose s roditeljima, timskim radom, putem radionica, seminara, individualnim usavravanjem ... Odgojitelj u najve?oj mjeri determinira kvalitetu odgojno - obrazovnog rada, iako ju eksplicitno i implicitno kreiraju jo i okruje, me?uljudski odnosi, obrazovna politika i sl. Da bi zadovoljio sve uloge koje se od njega o?ekuju u dananje vrijeme (kao npr. inovator, kreator, motivator, suigra?, promatra?, organizator, partner, suradnik ...) odgojitelj zaista mora raspolagati velikim i irokim prakti?nim znanjima, te posjedovati jake kompetencije" kazala je Marija Jeli?, pedagog i voditeljica radionica u dje?jem vrti?u "upa dubrova?ka".

"Odgojitelji, svjesni toga, rado i s velikim odazivom i odgovorno?u dolaze na radionice. Teme radionica biram oslukuju?i potrebe vrti?a (odgojitelja, roditelja i djece), nastojim da teme budu aktualne i metodoloki primjenjive, a najsretnija sam kad prijedlog daju odgojitelji, na to ih poti?em.

Prema prologodinjem istraivanju, koje sam vrila u dje?jem vrti?u "upa dubrova?ka", stavovi odgojitelja o radionicama su bili pozitivni, i to s vrlo visokim postotkom (80 - 100%). Istraivanje je pokazalo sljede?e: radionice su nune i korisne, najprikladniji su oblik okupljanja svih odgajatelja, nude ideje i sadraje za daljnji rad, poti?u timski i grupni rad, suradni?ke odnose, prakti?no su primjenjive, podiu kvalitetu rada, te daju povratnu informaciju o svom radu. Zadnja radionica koju smo odradile u naem vrti?u, u ovom mjesecu, pored mnogobrojnih aktivnosti (posjete, koncerti, druenja, power point prezentacije za roditelje), bila je izrada lutaka. U dvosatnom druenju odgojiteljice su izmijenile i obogatile svoja iskustva, pokazale matovitost i kreativnost, a vrti? je postao bogatiji za 20-ak novih lutaka", zavrila je pedagog Jeli?.

|