|
Subota, 03 Listopad 2009 02:00 |
 Do kraja ove godine planira se u cijelosti razminirati podru?je op?ine upa dubrova?ka zaga?eno minama, istaknuto je na sastanku na temu razminiranja podru?ja Dubrova?ko-neretvanske upanije, na kojem su uz upana Nikolu Dobroslavi?a i potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske ?ur?u Adleši? prisustvovali i savjetnica potpredsjednice Renata Orli?, potpredsjednik Hrvatskoga centra za razminiranje Miljenko Vahtari?, na?elnik Op?ine Ston Vedran Antunica, na?elnik Op?ine Dubrova?ko primorje Nikola Knei? te predstavnici op?ina Konavle, a u ime naše op?ine zamjenik na?elnika Mirko Masla?. upan Nikola Dobroslavi? istaknuo je na po?etku sastanka kako, iako je puno napravljeno na razminiranju našeg podru?ja, još uvijek ostaje dio minski zaga?enih podru?ja.
Potpredsjednik HCR-a Miljenko Vahtari? iznio je podatke o stanju razminiranosti na podru?ju Dubrova?ko-neretvanske upanije, pritom kazavši kako je trenutno na našem podru?ju 6.7 kilometara kvadratnih minski sumnjivog podru?ja, dok je od po?etka procesa razminiranja razminirano 12 kilometara kvadratnih i to 10 kilometara kvadratnih od osnivanja HCR-a na što je utrošeno 120 milijuna kuna. Do kraja ove godine uz podru?je naše op?ine planira razminirati i podru?je op?ine Ston, nakon ?ega bi se pristupilo razminiranju podru?ja op?ina Konavle i Dubrova?ko primorje. Planirano je da do 2019. godine Dubrova?ko-neretvanska upanija bude u potpunosti o?iš?ena od mina. Potpredsjednica Vlade ?ur?a Adleši? izrazila je zadovoljstvo ostvarenim stupnjem razminiranosti u Dubrova?ko-neretvanskoj upaniji te je saslušavši stajališta predstavnika op?ina kazala kako razminiranje na ovom podru?ju treba ubrzati s obzirom na turisti?ki zna?aj Dubrova?ko-neretvanske upanije, ali i u?estale probleme s poarima. Pritom je istaknula kako se problem razminiranja podru?ja op?ina Konavle i Dubrova?ko primorje treba pokušati riješiti koriste?i me?unarodne fondove i putem programa prekograni?ne suradnje, pritom posebno istaknuvši suradnju s Crnom Gorom. Istaknuto je i kako se sredstva u dravnom Prora?unu za potrebe razminiranja ne?e smanjivati. Izvor; Dubrova?ko neretvanska upanija |