Iza mula od Srebrenog pronađena uginula Glavata želva
Nedjelja, 20 Svibanj 2012 18:06

http://www.zupcica.hr/images/slike/2011_zanimljivosti/gzelva_srebreno00.jpgKupajući se danas popodne iza mula u Srebrenom, Drago Palameta iz Čibače pronašao je u moru uz stjenovitu obalu uginulu Glavatu želvu, primjerak najčešće i najraširenije  vrste morskih kornjača u Sredozemnom i Jadranskom moru. Glavata želva je mesojed, a hrani se raznim vrstama morskih životinja: spužvama, meduzama, ježincima, mekušcima, školjkašima, rakovima i ribama. Ima izuzetno jake čeljusti kojima lomi tvrde oklope svoga plijena. Populacija koja naseljava Jadran dio je populacije koja se razmnožava u Grčkoj. Procijenjeno je da u cijeloj mediteranskoj populaciji ima oko 5 000 spolno zrelih ženki.

http://www.zupcica.hr/images/slike/2011_zanimljivosti/gzelva_srebreno00.jpg

Ova vrsta morskih kornjača je već odavno na svjetskoj listi ugroženih životinja. Strogo je zabranjen svaki namjerni izlov, uništavanje, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama. Za ubijanje glavatih želvi predviđene su visoke novčane kazne.

http://www.zupcica.hr/images/slike/2011_zanimljivosti/gzelva_srebreno00.jpg


http://www.zupcica.hr/images/slike/2011_zanimljivosti/gzelva_srebreno00.jpg


 

Libertas - vozni red

Prostorni plan

Web adresar

Institucije - Ustanove

Udruge građana
Športski klubovi

Stranice o Župi dubrovačkoj

NAJČITANIJE VIJESTI 50 dana
Google
Kontakt formular

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
 http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg         http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg          http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

facebook stranica
ŽU-TV Arhiva
Impressum          Kontakti          Uvjeti korištenja          Marketing           Opći uvjeti oglašavanja

© Župčica.com - Župa dubrovačka 2007 - 2011            izrada i održavanje; mmm - studio                    Portal je optimiziran za Firefox, Chrome, te Internet Explorer 7,8 i 9 preglednike.